SARI BORULAR İSKİLİP’İN SİLÜETİNİ DEĞİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

İskilip’e doğalgazın gelmesiyle birlikte binalardaki doğalgaz dönüşüm çalışmaları zaten olabildiğince çarpık olan şehrin görüntüsünü daha da çirkinleştirmeye başladı.

Yayın: 03 Mayıs 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 03.05.2021 14:16:21
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

SARI BORULAR İSKİLİP’İN

SİLÜETİNİ DEĞİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

 

       İskilip’e doğalgazın gelmesiyle birlikte binalardaki doğalgaz dönüşüm çalışmaları zaten olabildiğince çarpık olan şehrin görüntüsünü daha da çirkinleştirmeye başladı.

      Binaların dışındaki büyük kutular, binaları örümcek gibi saran sarı borular ve çarşı içlerinde yaya yoluna doğru uzanan doğalgazlı soba boruları görüntü kirliği oluşturmaya yaya yollarında yürümeyi zorlaştırıyor.

      Büyük şehirlerde bina içerisinden döşenen doğalgaz ana hatları İskilip’te bina dışlarından uygulanmaya devam ediyor. İskilip’te doğalgaz çalışmalarını yürüten firma yetkilileri 4 kata kadar olan binaların ana hat kolanlarının bina dış yüzeyinden döşenmesi durumunda uygunluk belgesi verdiklerini, daha yüksek binalarda ise projenin onaylamadığını belirtiyorlar.  4 Kata kadar olan binalarda İskilip’te hatlar maliyeti de düşürmek için genelde binaların dış cephelerinden yapılıyor.  Bu da sarı renkte olması gereken hatların dış cepheleri örümcek ağı gibi sararak görüntü kirliliğine yol açıyor.

     4 Katlı bir binanın hatlarının dış cepheden yapılmasıyla birlikte bina önlerine de 4 sayaçlık oldukça büyük boyutlarda ki doğalgaz sayaçları için panolarda konmaya başlandı. Bu tür yapılarda hatların içeriden döşenmesi halinde bu sayaç panolarının daire girişlerine ayrı, ayrı yapılması gerekiyor.

     Doğalgaz boruları sıva altına alınamaz

Mevcut yönetmeliklere göre doğalgaz hatları bina dışında, bina içerisinde veya daire içerisinde hiçbir şekilde sıva altına alınamaz veya üzerleri kapatılamaz.

Çarşı içerisinde ki yaya yollarını doğalgaz sobası bacaları işgal ediyor

Maliyeti düşük olması bakımından özellikle küçük iş yerlerinin tercih ettiği doğalgaz sobalarının bacaları yaya kaldırımlarını işgal ediyor. Bu bacalar zaten dar ve işgal altında olan yaya yollarında görünmez kazalara da adeta davetiye çıkarıyor. Bu konuda mutlaka bir önlem alınması gerekiyor. Bu küçük işletmeler için çevreye uygun nasıl bir yöntem geliştirileceği, doğalgaz tesisatçılar, şehir planlamacıları ve mimarlara düşmektedir.

Yetki kimde?

İskilip’in yıllardır turizme açılması ve sessiz şehir için yürütülen çalışmalara yukarıda belirttiğim uygulamalar önemli ölçüde zarar verecektir. Özellikle Belediye yetkilileri Doğalgaz konusundaki çalışmaların bölgede nasıl yapıldığını araştırıp inceledikten sonra gerekli girişimlerde bulunmalıdırlar. Elbette doğalgazın şehrimizde ki kirliliğin önlenmesinde ve rahat yaşamada önemli katkıları göz ardı edilemez ama Tarihi Kent statüsündeki ve birliğe üye İskilip her geçen gün büyüyen bu çevre kirliliğinden bir an önce kurtulmalı, Belediyenin imar yönetmeliğinde gerekli değişiklikler yapılarak bu görüntü kirliliğine müsaade edilmemelidir. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.