59 Milyonluk Dev Proje İskilip İçin Aranan Taze Kan Olabilir

“Derekarkın Göleti” Hangi Bölgeleri Sulayacak.

Yayın: 08 Temmuz 2021 - Perşembe - Güncelleme: 08.07.2021 22:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

DEV PROJEDE HIZLI ADIMLAR

59 Milyonluk Dev Proje İskilip İçin Aranan Taze Kan Olabilir

“Derekarkın Göleti” Hangi Bölgeleri Sulayacak.

   İnşaatı 2017 yılında tamamlanan Derekarkın Göletinin sulama ishale hattı inşaatı hızlı adımlarla ilerliyor.

    Devlet Su İşleri 5 Bölge 54'üncü şube yetkililerinin sürekli kontrolünde devam eden çalışmaları, yüklenici firma da titizlikle yürütüyor. Çalışmaların yapıldığı alanlardaki bağ ve bahçe yollarının ishale hattı yapımı nedeniyle yer yer kapatılmasından bölge halkının etkilenmemesi için bölgeye yeni geçici yollar açılıyor.

    Su ishale hattı için 32 bin 898 metre PE100 özellikli  boru döşeniyor. Çalışmalarda 229 adette sanatsal yapı yapılacak. Proje kapsamında boruların döşeneceği ulaşımı olmayan yerler içinde 3526 metre yeni yollar yapılacak.

 395 Bin 65 hektar arazi sulu tarıma açılıyor

 Konunun uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelere göre ishale hattı tamamlandığında İskilip’in  395 Bin 65 hektar arazisinde sulu tarıma geçilecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte sulu tarıma geçilen arazilerden elde edilecek gelir İskilip ekonomisine yıllık 3 milyon liraya yakın katkı sağlayacağı belirtiliyor.

     Gölet için 34 milyon harcama yapıldı. İshale hattı için 25 milyon lira daha harcama yapılıyor.

      2017 Yılında inşaatı tamamlanan Derekarkın göletinin temelden yüksekliği 48 metre. Gölet 1.31 milyon ton su toplama özelliğine sahip. Gölet 34 milyon liraya ihale edilmişti. Sulama projesiyle birlikte Derekargın göleti için toplamda 59 milyon lira yatırım yapıldı.

    İshale hattı hangi bölgelerden geçecek

     Proje ile ilgili İskilip kamuoyu tarafından en çok merak edilen konulardan bir olan sulama amaçlı ishale hattının hangi bölgelerden geçeceği konusunu okurlarımız için araştırdık.

     İshale hattı ana hat olarak ilk etapta Derekarkın ve İkipınar köylerine ait yol güzergâhından Ulaştepe Mahallesi sonunda bulunan mezarlığa kadar geliyor. Burada ikiye ayrılan hattan bir tanesi, Akçaydan  geçerek Yazıkıran tepesinden Doğangir köyüne gitmekte olan yol güzergahından Yazıkıran tepesinde bulunan su deposuna ulaşıyor. Su deposu yanından devam eden hat aynı yol güzergahından 400 metre daha devam ederek, Sakarya mahallesinde bulunan tünelin üzerinden Uludere mahallesinin üst kısımlarına varıyor. Hat burada tekrar ikiye ayrılan hat  Kireçderesi yol ayrımı hizasında son buluyor.

    Ulaştepe Mezarlığından ayrılan ikinci hat ise, Ulaştepenin üst kısmından devam ederek, Hacıkarani mezarlığının üstlerinden İlçe Tarım Müdürlüğünün bulunduğu yere kadar devam ediyor. Hat buradan çevre yolunu ve Meydan çayını karşıya geçerek,  Göcebel mevkisinin alt kısmından, Atatürk orman çifliğinden Kuruçay köyü yoluna çıkmakta olan yolu takip ederek devam ediyor. Hat bu güzergah boyuncada çeşitli kollara ayrılarak Kazanlı bölgesinde sona eriyor.

    Güzergah detayları ile ilgili detaylı bilgiler tarafımızda mevcuttur. İsteyen okurlarımız detaylı harita bilgilerine yetkili kurumlardan ulaşabilir. İsteyen okurlarımızda büromuzda harita detaylarına bakıp inceleyebilir.

  Bu proje İskilip’e tersine göçü sağlayabilir

 İlçemizde yıllardır atıl durumda bulunan onlarca hektar arazinin suya kavuşması göç veren İskilip’e tersine göçü sağlayabilir.  Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde yurdumuzdaki bir çok insanımız kırsal alanlar göç etmeye başladılar. İskilip’te de son yıllarda bağ ve bahçelere konutlar yapılmakta.  İshale hattının geçtiği bölgelerde ilgi nedeniyle emlak fiyatları daha şimdi den beşe, ona katlamış durum da . Bu projenin İskilip dışında yaşayan özellikle emekli hemşerilerimizin ata topraklarına geri dönüşlerine vesile olması bekleniyor.

Yatırımın tamamlanması için siyasiler gerekeni yapmalılar.

 İskilip’e aranan taze kan niteliğindeki bu proje siyasilerce yakından takip edilerek gerekli ödeneklerin sağlanması yönünde takip edilmelidir.

   İskiliptv haber sitesi olarak bu konunun sürekli takipçisi olmaya ve kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz

 

   

,

 

 

  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.