GES TARTIŞMALARI ARA PASLARLA DEVAM EDİYOR
GES, GES, GES Bu günlerde kamuoyun hakkında fazla bilgisi olmasa da İskilip’te siyasi gündemin en önemli maddesi.
GES, GES, GES Bu günlerde kamuoyun hakkında fazla bilgisi olmasa da İskilip’te siyasi gündemin en önemli maddesi.
Nedir bu GES? İskilip’i neden bu kadar ilgilendiriyor?
Bunca siyasi tartışma neden?
Siyaset bu konunun neresinde?
GES le ilgili onlarca bilinmez, siyasilerin konuyla ilgili olarak birbirlerine o kadar fazla suçlamaları var ki, artık bazı kelime ve cümlelerin raydan çıkmaya başladığını düşünüyorum.
Nedir Bu GES; Kısa adı Ges olan Güneş Enerji Santrali. Güneş panelleri ile ürettiğiniz elektriği dağıtım şirketleri aracılığı ile devlete satarak ekonomik gelir elde ediyorsunuz. Elde edeceğiniz gelir doğal olarak kuracağınız santralin gücüne göre değişiyor.
İskilip Belediyesinin dağıtım şirketine ilk başvuru tarihi 30.12.2015 Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünce onaylanan lisans projesine göre; belediyenin projesindeki üretim gücü, 998 kWe
Bölgemizde faaliyet gösteren Yeşilırmak enerji ile 03.08.2017 yılında bağlantı antlaşması yapılmış.
Önceki dönem İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma tarafından hazırlattırılan ve İskilip Belediyesine önemli oranda ekonomik girdi sağlayacak olan GES projesinin belediye imkanları ile yapılması için 4 milyon 541 TL bedelle 21.08.2017 tarihinde ihale açılmış. Belediyenin bu ihalesine 2 firma katılmasına rağmen 03.11.2017 tarihinde ihale teknik şartnamesi uygun değildir gerekçesiyle de ihale iptal edilmiş.
Başkan Recep Çatma döneminde de şartnamedeki eksiklikler yeniden düzenlenip tekrar ihale yoluna gidilmemiş.
Projenin hayata geçilmesi için orta da bir süre var. O süre zarfında yapmazsanız veya süre uzatımı ile ilgili başvurunuz onaylanmazsa proje lisansınız iptal oluyor. Belediye biri eski başkan döneminde olmak üzere 2 defa projeyle ilgi uzatma izni almış. Son alınan izin ise 2022 yılı sonu itibariyle doluyor.
Belediye Meclisinde GES Tartışmaları
Belediye Başkanı seçildikten 1 yıl sonra GES projesini belediye meclisinin gündemine getiren Belediye Başkanı Ali Sülük ilk toplantıdan itibaren bu santralin belediye imkanlarıyla yapılmasını istediğini belirtmesine rağmen, belediye imkanları ile yapmak için bütçelerinin olmadığını belirterek, yap – işlet – devret modelinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Konuyu da neredeyse her meclis toplantısında gündeme getirdi. Meclis üyeleri ’de yap – işlet – devret sitemine karşı çıkışlarında geri adım atmadılar bu arada meclis gündemine geldiğinde 8 – 9 milyon gibi bir maliyetten bahsedilmesine rağmen günümüzde yapım maliyeti 20 milyon liraya kadar yükselmiş oldu.
Belediye iller bankasından borçlanarak santrali yapmak istedi. Bu sefer de belediyenin borçlanma limiti engeli ile karşı karşıya kalındı. Belediyenin gelir – gider ve finansal durumu dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen borçlanma limiti 5 milyon 800 TL idi. Belediyenin santral için şu an ihtiyacı 20 milyon TL
Belediye Meclisinde bir parçalanmışlık hâkim. Mecliste AK Parti grubunun 4 Üyesi, MHP’nin 3 üyesi var. Bağımsız olarak görevlerine devam eden 4 üye de kararların alınmasında etkili durumda. Genelde bağımsızlar ve Ak Partili üyeler birlikte hareket ediyorlar.
Belediye Meclis toplantısında birlikte hareket ettiği gözlemlenen AK Partili ve bağımsız üyeler Ak Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu ile kredi sorunu görüştüklerini belirterek, GES kredisinin İller bankasında hazır olduğunu belirttiler. Aynı tarihlerde vekil Kavuncu’da açıklama yaparak İskilip Belediyesinin GES projesinin kredisi ilgili bir sorununun olmadığını belirtti. Sayın vekil net olarak belediyenin borçlanma sorununu çözdüğünü, paranın iller bankasında hazır olduğunu söyledi.
Para hazırdı, değildi, başkan krediyi çekmek istemiyor, tartışmaları arasında son meclis toplantısında ortaya konan resmi yazışma belgelerine göre belediye 5 milyon 800 bin TL’den daha fazla borçlanamayacağını gördük. Santralin yapımı için gerekli para ise 20 milyon TL civarında.
Geldiğimiz son nokta
Son belediye meclis toplantısında AK partili ve bağımsız üyeler bu konuda ki topu bir ara pasla AK Parti ve MHP ilçe başkanlarına gönderdiler. Dediler iki partinin ilçe başkanı ve belediye başkanı bu konuda bir karar alsınlar bizde onaylayalım. Bu ara pas mı idi, topu taca atmamı idi anlamış değilim.
Halkın vekalet verdikleri sorumluluktan kaçamaz
Güneş Enerji Santralini belediyenin kendi imkanları ile yaparak, daha fazla gelire kavuşmasını her daim savundum. Savunmaya da devam edeceğim. Fakat şu ana kadar ortada ciddi bir gerçek var. Belediyenin parası yok. Borçlanma limiti yetersiz. Denilebilir ki; İskilip belediyesi için bu borçlanma rakamı az değil mi. Evet az. Yıllık 100 milyon lira civarında bütçesi olan belediye için oldukça az. Neden böyle; İktidarda olan bir belediye başkanı geçmiş yıllarda yapılan tüm alt yapı yatırımlarını iller bankasından tamamını borçlanarak yaptırırsa ve borç limitini doldurursa bankada sana artık borç vermez. O belediye başkanı alt yapı için harcanan parasının en azından bir bölümünü iktidarında gücünü kullanarak hibe olarak alabilseydi bugün ki yönetimde halen borçları ödemek zorunda kalmazdı.
Üç Başkan Düğümü Çözebilecek mi
Görülen o ki, belediye meclisinde üç başkanın kararı doğrultusunda bir karar çıkacak. Sayın Belediye Başkanı Sayın Ali Sülük, AK Parti İlçe Başkanı Sayın Yusuf Kaya ve MHP İlçe Başkanı Sayın Ali Alıcı birlikte bir karar alabilecekler mi önümüzdeki süreçte göreceğiz.
Kısa Not: Çevremizde bulunan Bayat ve Uğurludağ belediyeleri Yap-işlet-devret sitemiyle yaptırdıkları Güneş Enerji Santrallerinden para kazanmaya başladılar.
Hadi beyler bizim İskilip’e de güneş doğuyor paralar güneşte yanmasın
ALİ ARICI