İSKİLİP BELEDİYE ZABITASININ 53 YILLIK YÖNETMELİĞİ
1872 yılında kurulan ve ülkemizin en eski belediyelerinden olan İskilip Belediyesi’nin Zabıta Yönetmeliği 3 aralık 1968 tarihli resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 53 yıllık yönetmelik, bu güne kadar yeni bir yönetmelik hazırlanmadığı için halen yürürlükte.
İSKİLİP BELEDİYESİNİN
53 YILLIK ZABITA YÖNETMELİĞİNDEN İLGİNÇ MADDELER
1872 yılında kurulan ve ülkemizin en eski belediyelerinden olan İskilip Belediyesi’nin Zabıta Yönetmeliği 3 aralık 1968 tarihli resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 53 yıllık yönetmelik, bu güne kadar yeni bir yönetmelik hazırlanmadığı için halen yürürlükte.
Günümüz de belediye kanunlarında ve uygulamalarında onlarca değişiklik yapılmasına rağmen 53 yıllık yönetmelik halen kullanılıyor. Dönemin idarecilerince ileriye dönük koşulları da göz önünde bulundurarak titizlikle hazırlanan İskilip Belediyesi Zabıta Yönetmenliği, dönemin Belediye Başkanı Ahmet Tahtakılıç’ın başkanlık ettiği kurul ile birlikte hazırlandı. Hazırlanan yönetmelik 3 aralık 1968’de resmi gazete de yayınlandı.
İskilip Belediyesinin 53 Yıllık Zabıta Yönetmeliğinin 139 maddeden oluşan tam metni;
1.İskilip Belediyesi Zabıta Yönetmeliği Belediye Sıhhî Zabıta Yönetmeliğinde tabip muayenesine tabi tutulan esnafın o Yönetmelikteki müddetler içerisinde Belediye veya Hükümet Tabibine sıhhî muayenelerini yaptırarak yetilerindeki sıhhat cüzdanlarına kaydettirmek mecburiyetindedirler. Bu gibi esnafın kendileri ve yanlarında çalıştırdıkları bilumum işçilerin beyaz gömlek giymeleri mecburî olup yukarıdaki lâzimeye riayet edilmediği takdirde işçilerin cezalarıda iş verene aittir.
2 — Bilumum aşçı, lokantacı, kebapçı, köfteci dükkânlarında kullanılan bakır kaplar daima kalaylı ve temiz tutulacaktır. Bu gibi kaplarda hafif bir kızartı bile bulunması yasaktır. Çinko kaplarda ise zede ve dökük olmayacak, sağlam bir evsafa haiz olacaktır.
3 — Her türlü maddelerde evsafı bozulmuş, değişmiş veya bozulmağa yüz tutmuş olan bilumum yiyecek ve içecek maddelerini satmak yasaktır.
4 — Sıhhî mahsurları bulunduğu Belediyece tespit olunan umumî ve hususi surette zarar veren hususi mecra, lâğım, kuyu ve çukurların Belediyece verilen müddet zarfında sahipleri tarafından ıslah edilmesi mecburidir. Aksi halde Belediye tarafından ıslah edilerek masrafı İmar Kanunu hükümlerine göre 10 fazlasıyla tahsil olunur.
5 — Pastırma ve sucukların etleri hastalıksız, sağlam ve yenebilen hayvan etlerinden yapılır. Bu etlerin Belediye mezbahasında kesilerek veteriner muayenesinden geçirilmiş ve Belediye mezbahasının damgasını taşıması mecburidir.
6 — Et sucuklarının doldurulduğu baarsaklar gayet iyi temizlenmiş olacak, sucukların içerisine akciğer ve işkembe gibi maddelerin konması yasaktır.
7 — Umumun oturduğu yerler müşteri varken süpürülerek toz çıkarılması yasaktır.
8 — Otel, han ve emsali yerlerin ve nalbant dükkânlarının avluları her zaman sulanmak suretiyle süpürülecektir. Kirli ve pis bulundurulması yasaktır.
9 — Gıda maddelerinin tozdan ve sineklerden vesaire haşarattan muhafazaları için üzerleri daima temiz ve kapalı bulundurulması mecburidir.
10 — Umumî Cadde ve sokaklara veya meydanlara her ne suretle olursa olsun çöp ve emsali gibi şeylerle kirletmek yasaktır.
11 — Kasabaya getirilen odun, kömür, saman, kereste veya hayvan derileri ve buna mümasil şeyler ancak Belediyece tayin ve tespit olunan bir mahalde satılacaktır. Diğer cadde ve meydanları dolaştırmak suretiyle bu nevi şeyleri satmak yasaktır.
12 — Saman ve kes nakline mahsus araba çeteni ve emsali vesaireler üzerindeki maddelerin dökülmeyecek şekilde her türlü tedbirleri almaları şarttır. Cadde ve sokakların bu gibi vasıtaların taşıyacağı saman ve keşlerle kirletmesi yasaktır.
13 — Umumî helâlar haricindeki herhangi bir yere abdest yapmak yasaktır.
14 — Kasabadaki bilumum ev, dükkân, mağaza, kahve, otel, han, hamam, eğlence yerleri ve emsali binaların önlerinin her zaman temiz tutulması mecburidir.
15 — Dükkân, mağaza ve her türlü binaların kapı, pencere, duvar, saçak gibi dışardan görülecek yerlerine hasır, bez, çuval, teneke, kafes vesaire kabilinden şeyler koyup manzarayı çirkinleştirmek yasaktır.
16 — Yolları ve meydanları velev ki pek az bir yer ve pek az bir zaman içinde olsa bile (Belediyenin izni olmaksızın) herhangi bir şeyle tutmak, kapatmak, gelip geçmeyi zorlaştırmak yasaktır.
17 — Kümes hayvanlarının sokaklara bırakılması veya yanlarında insan bulundurarak yem yedirmek üzere sokak veya meydanlarda gezdirilmesi yasaktır.
18 — Bilumum dükkân ve ticaret haneler ağzı teneke geçme kapaklı temiz ve passız birer çöp kutusu bulundurmak mecburiyetindedirler. 19 — Balkonlardan, pencerelerden, kapılardan sokaklara veya meydanlara çul, çuval, kilim, masa örtüleri, yatak çarşafları veya bunlara benzer şeyleri silkmek yasaktır.
20 — Umumî mecra veya çeşme önlerindeki Belediyece konulan ızgaraların üzerlerine her ne suretle olursa olsun pislik atılması yasaktır. Bu gibi yerleri herhangi bir madde dökerek tıkanmasına sebebiyet verenler Belediyece cezalandırılırlar.
21 — Umumî Cadde ve sokaklarda veya buna benzer yerlerde gübre ve cipre kurutmak ve tezek yapmak ve bu tezeklerin kuruması için bu gibi yerlere koymak yasaktır.
22 — Kasaba içindeki arsaların etrafına duvar çekerek her türlü küpür dökülmesinin önlenmesi mecburidir.
23 — Sokak ve meydanlarda toz çıkaran her türlü maddelerin vasıtalardan boşaltılması veya yükletilmesi anında tozmıyacak şekilde her türlü tedbirlerin alınması mecburidir. Bu gibi maddelerin toz kaldırmak suretiyle yıkılması veya yükletilmesi yasaktır.
24 — Umumî Cadde ve sokaklarda odun, çıra vesaire kestirmek yasaktır. Esnafın sokak üzerinde demir veya mümasili maddeleri kesmeleri yasaktır.
25 — Umumî Sokak ve caddelerde deri, ağaç vesairenin sürüklenerek taşınması veya halka dokunduğu zaman kirletecek maddelerin halka dokunmıyacak surette nakilleri yapılacaktır. Yağlı maddelerle ve kokulu maddelerle iş yapan esnafın iş elbiseleriyle umumî yerlerde gezmeleri ve oturmaları yasaktır.
26 — Evlerden, dükkânlardan ve bilumum binalardan sokaklara kullanılmış ve pis suların atılması yasaktır.
27 — Belediyece tespit ve tayin olunan gübür mahallerinden başka yerlere her ne suretle olursa olsun gübür veya inşaat artığı dökmek yasaktır.
28 — Otellerde kirli yatak ve yorganlarda müşteri yatırmak, yatak ve yorganlarda bit, pire, tahtakurusu gibi haşerelerin bulunması ve yer yataklarında müşteri yatırılması yasaktır.
29 — Bilumum dükkân, ticarethane ve yazıhanelerin her tarafının her zaman için tam bir temizlik içerisinde bulundurulması mecburidir.
30 — Belediye temizlik arabaları geçtikten sonra her ne suretle olursa olsun sokaklara, caddelere, meydanlara gübür dökmek yasaktır.
31 — Belediyeden izin almadan sokak, meydan ve umumî yolları işgal etmek, ağaç vesaire koymak, kazmak veya bozmak yasaktır.
32 — Çarşı içerisinde ve umumî cadde üzerinde duran nakil vasıtalarının içindeki pislikleri umumî caddeye veya meydanlara dökerek kirletmek yasaktır.
33 — Lokantaların vesair bilumum esnafın umumî caddeye kirli su dökmeleri yasaktır.
34 — Kahvelerde kirli ve yıpranmış oyun kâğıtlarını müşteriye vererek oyun oynatmak ve müşteriler otururken yerleri tozutarak süpürmek, kaba hasırlı sandalye bulundurmak yasaktır.
35 — Lokantalarda kirli paslı kaşık, çatal, bıçak bulundurmak veya kırık dökük tabaklarla müşteriye yemek vermek ve masaların üzerini kirli bulundurmak yasaktır.
36 — Lokantaların bulaşıkhanesi ve yemek pişirilen yerleri Sıhhî Zabıta Yönetmeliğindeki esasa uygun olacak ve daimî surette tam bir temizlik içinde bulundurulması şarttır. Kirli veya tozlu bulundurmak yasaktır.
37 — Lokantaların her yemek masasına birer adet yemek ücret tarife listesi koymaları mecburidir.
38 — Gazoz şişelerinin üzerlerine etiket yapıştırılacaktır, evsafı bozuk veya içerisinde herhangi bir yabancı' madde bulunması yasaktır.
39 — Bilumum dükkân, yazıhane, ticarethane, han, otel ve lokantalar ve umuma mahsus bilumum yerlerin en az senede iki defa badana yapılması mecburidir. Tavansız, duvarları çatlak, dökük veya harap vaziyette bulunması yasaktır.
40 — Her tüccar dükkân veya ardiyesinin kapısına isim ve işini gösterir birer tabela asmak mecburiyetindedir. Bu tabelaların eb'adı 40 x 60 cm. olacak ve yağlı boyalı çerçeveli yaptırılacaktır. Yazıları saç üzerine yazdırılacaktır, bu evsafa aykırı tabela asmak yasaktır.
41 — Bilumum esnafın her ne suretle olursa olsun kirli suları veya yemek artıklarını cadde üzerlerine ve değirmen harklarına veya herhangi bir boş arsaya dökmeleri yasaktır.
42 — Sergici esnafı Belediyece verilecek numuneye göre sergi yaptırıp sermeleri mecburidir.
43 — Otomobil ve arabaların oto park yerlerinde bir hizada durmaları ve vasıta durması yasak edilen mıntıkalarda motorlu veya motorsuz nakil vasıtalarını bırakmak yasaktır.
44 — Bilumum nakil vasıtalarının arkalarına yapışmak veya vasıta durmadan yere atlamak yasaktır.
45 — Motorlu ve motorsuz nakil vasıtalarının yüklerini yükle me veya boşaltma müddeti dışında herhangi bir sebep veya bahanı ile sokak ve caddeleri işgal etmeleri ve umumî çeşmelerde bu gibi vasıtaların yıkanması yasaktır
46 — Bilumum nakliye vasıtaları daima temiz bir vaziyette bulunacaktır, kirli ve iğrendirici şekilde bulunmaları yasaktır.
47 — Otomobil, kamyon veya otobüslerin şehir içinde ve durdukları mahalde korna çalmak suretiyle müşterilerini davetleri yasaktır. Bilumum motorlu nakil vasıtalarının şehir içinde icabet etmedikçe korna çalmaları yasaktır.
48 — Tek atlı yük arabalarına 500 ve çift atlı yük arabalarına 1000 kilodan fazla yük yükletilmesi yasaktır.
49 — Motosiklet" ve bisikletler çarşı içerisinde veya kalabalık cadde ve sokaklarda 5 km. den fazla süratte gitmeleri yasaktır.
50 — Şehir içinde motorlu veya motorsuz vasıtaları sür'atli olarak sürmek yasaktır.
51 — itfaiye ve cankurtaran vasıtalarına yol vermemek yasaktır.
52 — Şehir içinde ve kalabalık saatlerde at koşturmak yasaktır.
53 — Şehir içinde giriş, çıkış, yollarına riayet etmemek veya yasak olan yerlere vasıta durdurmak ve yolun sağını takip etmemek yasaktır.
54 — Motorlu veya motorsuz vasıtalara isti'abından fazla yük veya yolcu almak yasaktır.
55 — Haşarî hayvanları şehir içinde kösteksiz götürmek veya ehliyetsiz kimselere motorlu nakil vasıtası teslim etmek yasaktır.
56 — Cadde üzerinde geri manevrası yapmak ve Belediye Zabıta Memurlarının emir veya işaretlerini dinlememek yasaktır.
57 — Durak yerlerinde, cadde üzerlerinde ve umumî çeşmelerde nakil vasıtaları" yıkamak veya tamir etmek yasaktır.
58 — Nakil vasıtalarının bir merkezden diğer bir merkeze göndermek üzere aldığı yolcu veya yükü sebepsiz yere yolda bırakmak veya başka bir vasıtaya aktarmak yasaktır.
59 — Motorlu nakil vasıtalarının eksozunun ağzını aşağıya çevirmek şehir içinde yollardan toz kaldırmak yasaktır.
60 — Gece saat 22.00 den sonra şehir içinde korna çalarak halkı rahatsız etmek yasaktır.
61 — Nakil vasıtalarının dikkatsizlikten mütevellit direklere veya duvar ve emsali yerlere çarparak kırması veya hasara uğratması yasaktır.
62 — Hafta Tatili Kanununa mugayir olarak ruhsatsız dükkân açmak yasaktır.
63 — Kasabamızdaki bilumum eğlence yerleri, kahveler ve lokantalar en geç saat 23.30 a kadar açık kalabilirler. Bu saatten sonra açık bulunmaları yasaktır.
64 — Şehir içindeki bahçe su arkları ile değirmen arklarını zamanında ayıklatmayıp sularının etrafa taşmasına sebebiyet vermesi yasaktır.
65 — Umumî çeşmelerden her ne suretle olursa olsun devamlı surette su akıtarak çamur karmak, inşaat yapmak ve bahçe sulamak veya buna benzer işlerde kullanmak yasaktır.
66 — Helâ, lavabo ve buna benzer kullanılmış veya mecra ayaklarını umumî lâğıma bağlamayıp her ne suretle olursa olsun caddelere, sokaklara akıtmak yasaktır.
67 — Satış fiyatı Belediyece rayiç vermek suretiyle tespit olunan bilumum maddelerin verilen rayicin' üstünde bir fiyatla satışı yasaktır. 68 — Kasaba dahilinde ki hanlar, hamamlar, oteller, berberler, lokantalar, kahveler ve nalbantlar Belediyece tespit edilmiş rayiç fiyatım büyük ebatta tablolara yazarak herkesin görebileceği bir yere asmaları mecburidir.
69 — Herhangi bir işin müracaat edilerek alman hafta tatili ruhsatlarıyla ayrı dükkânda başka bir sanat icraası veya emtia satışı yasaktır.
70 — înşaası eski tarzda yapılı olup halen Kasabamıza gelmekte olan Hacıali ve Yivlik vesair umumî çeşme sularının böhreklerini her ne suretle olursa olsun kırarak tahrip etmek veya bu sulardan Belediyeden habersiz olarak istifade etmek ve herhangi bir işte kullanmak yasaktır.
71 — Bilumum esnaf ve kahvehanelerin her ne surette olursa olsun dükkân, ve kahvelerin önündeki yaya kaldırımları işgal etmek yasaktır. 72 — ilçemizdeki hamamlarda umumî temizliğe azamî derecede riayet edilecektir. Yıkanma suyunun anormal derecede sıcak veya soğuk olması, kadınlar hamamına veya kadınlar hamamı saatinde 7 yaşından büyük olan erkek çocukların yıkanmak üzere girmeleri yasaktır.
73 — Velisi tarafından 7 yaşından yukarı erkek çocukların hamamcının müsaadesini alsa dahi kadınlarla birlikte yıkamak ve hatta hamama girmeleri yasaktır. Bu gibi hallerde de yapılacak ihbar üzerine çocuk velileri cezalandırılacaktır.
74 — Lokanta veya dükkânların önüne açık olarak herhangi bir surette yenilecek ve içilecek gıda maddelerinin teşhir içinde olsa koymak yasaktır.
75 — Dükkânların içerisinden yola doğru veya yaya kaldırımına çıkarak müşteri davet etmek veya satış yapmak bahanesiyle yüksek sesle bağırmak yasaktır.
76 — Bilumum dükkân ve ticarethanelerde satışa arzedilen bütün malların üzerinde cins ve evsafı ile fiyatını bildirir ve faturaya müstenit birer etiket takılması mecburidir. Her ne surette olursa olsun etiketsiz mal satışa arzetmek yasaktır.
77 — Buğday pazarındaki buğday ve arpa gibi benzeri maddelerin her ne suretle olursa olsun toz çıkaracak derecede savrulması veya süpürülmesi yasaktır.
78 — Bilumum binalardaki pencerelerin ön kısmına konulan saksıların düşmelerini önleyici tedbir almadan saksı koymak yasaktır.
79 — Bilumum dükkânların ön cephelerine ya camekân yapılacak veya şakuli istikamette inen gırgırlı demir kepenk yaptırılacaktır. Bunların Belediyenin tespit edeceği renklerde yağlı boya ile boyanması mecburidir.
80 — Dükkânların önüne güneşten siper için yaptırılacak tenteler otomatik olarak açılır kapanır cinsinden olacak ve renkleri gri, krem ve bej renginde veya geniş çizgili damalı olacaktır. Yerden yüksekliği asgarî iki metre ve genişlikleri 150 cm. yi geçmeyecektir, bunun haricinde kirli, yamalı ve pejmürde vaziyette tente kullanmak yasaktır.
81 — Ekmekçi esnafı Belediyece tespit edilen gramajdan noksan olarak imal edilen ekmekler küçük parçalara bölünerek sahibine iade edilir.
82 — Bir fırından diğer bir fırına üzeri açık olarak hamur nakletmek yasaktır.
83 — Yol veya meydanlarda seyyar icrayı sanat yapmak ve dükkân vasfına haiz olmayan yerlerde icrayı sanat yapmak yasaktır.
84 — Yağlı, şekerli, kurabiye, börek, çörek, simit, tatlımaya veya emsali gıda maddelerinin mutlaka camekân şeklinde yapılmış kapalı sandıklar içerisinde satılması mecburidir. Bu gibi gıda maddelerinin açıkta satılması yasaktır.
85 — Hayvanlara karşı insafsızca muamele etmek, fazla yük yüklemek, döğmek gibi hareketler yasaktır.
86 — ilçemizdeki dabak ve çarıkçı esnafı Belediyece tespit edilen yerlerden başka mahallere deri veya gön sermeleri yasaktır.
87 — Evlerde bakkallık, çarıkçılık, şepli deri işleriyle dabaklık yapılması yasaktır.
88 — Dabak esnafı, Koyun, keçi derilerinin tüylerini almak ameliyesini ancak dükkânları içinde yapabilirler.
89 — Nalbant dükkânları önüne hayvan bağlanması, nallanması yasaktır. Bu gibi ameliyeler dükkânın içerisindeki mahsus yerlerinde yapılır.
90 — Su veya motor ile müteharrik değirmenlerin yöreliklerinin taşm kenarına koyacakları kasnaklarla kapatılması mecburidir.
91 — Çarşı ve pazarlarda veya umumî yerlerde gerek seyyar esnafın gerekse bilumum esnafın bağırmak suretiyle herhangi bir şey satmaları yasaktır. Bu satışlar ancak mahallindeki halkı rahatsız etmiyecek şekilde usulü dairesinde ve halkın istirahatini bozmayacak derecede yapacakları ilânlarla satılabilir.
92 — Kasap dükkânlarındaki et makinalannın üzeri kapakla örtülü olacaktır. Açık bulundurulması yasaktır.
93 — Müstamel kâğıt vesaireye yenecek ve içecek gıda maddelerini koymak ve eski matbua kâğıtlarından kese kâğıdı yapmak yasaktır.
94 — Yaya kaldırımlarına tecavüz etmek veya karşıdan karşıya ip germek suretiyle her nevi levha asılması yasaktır.
95 — Belediyece tespit edilen yerlerden başka mahallere ve kimselere ilân yaptırılması yasaktır.
96 — Dükkân ve binalara yapılacak saçaklar yüklü nakil vasıtalarının geçmesine zarar vermeyecek derecede yapılacaktır.
97 — Piyasaya arzedilen sade yağı ve tere yağların evsafını bozacak miktarda tuz katılması veya herhangi bir yabancı madde katılması yasaktır.
98 — İlçemizde yivlik suyundan ve çağıl suyundan taşımak suretiyle halkın içme suyunu temin eden sakaların normal sıhhate sahip olup bulaşıcı hastalığa yakalanmamış olmaları lâzımdır. Bu durumda veya hasta vaziyette bulunan bu gibi kimselerin tamamen, iyileştiklerini bildirir tabip raporu olmadıkça sanat icralarına müsaade olunmaz.
99 _ Şehir dahilinde dilencilik yapmak yasaktır.
100 — Damgasız ölçü tartı aleti kullanmak yasaktır.
101 — Resmî ve millî günlerde bilumum ticarethanelerde ve dükkânlarda Bayrak Kanun ve Nizamnamesine uygun bir şekilde bayrak takılacaktır.
102 — Bilumum hane önleri, cadde, sokak ve geçit yerlerine ara ba ve emsali şeyler koymak yasaktır.
103 — Umuma ait eşya ve lâzımı kırmak, zedelemek ve kıymetine halel getirmek yasaktır. Kırılan ve zedelenen eşyanın tazmini, suçlu mükellef, küçük ise ebeveynine tazmin ettirilir.
104 — ilçemizin umumî mezarlığı Hacıkarani ismiyle maruf ve ötedenberi kabristan olarak kullanılan mahaldir. Ve bu mahalle ce naze defnedilir.
105 — Hayvan leşlerinin Belediyece tespit olunan hayvan mezarlıklarına açılacak derin çukurlara gömülecek ve üzerinin muntazam kapatılması mecburidir.
106 — Umumi mezarlıklara herhangi bir suretle gübür dökülemez ve otlatmak bahanesiyle olsa hiç bir suretle hayvan sokulması yasaktır. 107 — Soba borularının halkın üzerine damlıyacak şekilde sokağa doğru uzatılması veya yangın tehlikesi çıkabilecek şekilde kurulması yasaktır.
108 — Umumî yollan kazarak bahçe sulamak veya başka bir işte kullanmak üzere su arkı yaparak su götürmek yasaktır.
109 — Umumî parklardan herhangi bir şey koparmak veya kırmak yasaktır.
110 — Umumî yol kenarlarına dikilmiş ağaçlann dallarının koparılması veya kabuklarının soyulması yasaktır.
111 — Eski ve yeni su tesisatına ait su mecralarının tamiri veya lâğım tamiri, yeniden inşası için umumî yolla Belediyeden müsade almaksızın kaldırımları sökülemez ve yollar kazılamaz. Müsade alı narak sökülen kaldırım ve kazılan yolların bu işi yapanlar tarafından eski haline getirilmesi mecburî olup bu gibi hallerde idarenin tayin edeceği teminatı teslimi vezne yapmaya mecburdur. Bu gibi yerlerin istenilen şekilde yaptırıldığı halde tekrar bozulduğu veya çöktüğü takdirde (Asgarî bekleme müddeti 3 aydır) bu gibi yerler emanete alman teminattan sarfedilmek suretiyle tekrar Belediye tarafından yaptırılır ve teminat bakiyesi olduğu takdirde iade edilir kâfi gelme diğinde İmar Kanunu dairesinde tahsil olunur.
112 — Mezbaha haricinde hayvan kestirilmesi ve kesilmesi yasaktır. Bundan kesenler ve kestirenler mes'uidür. Kurban Bayramlarında kurban kesimleri kayitten müstesnadır.
113 — Şehir dahilinde Elektrik, Telgraf ve Telefon hatları bulunan yerlerde uçurtma uçurtmak, elektrik lâmbalarına taş atarak tahrip etmek ve sokaklarda top oynamak, sapan atmak yasaktır. Bu suçu işleyenler küçük ise cezası velilerine aittir.
114 — Cadde ve sokaklarda araba ve hayvan koşturmak, cadde ve sokaklarda başıboş hayvan bırakmak ve haşari hayvanları şehir dahilinde kösteksiz ve buruntalıksız götürmek yasaktır.
115 — Küçük yaştaki kendilerini idareden aciz çocukları bisiklet veya hayvana bindirerek sokak ve caddelerde dolaştırılması yasaktır.
116 — Belediyeye malumat vermeksizin hususî mahallerde müzayede veya münakaşa yapılamaz. Pazar yerlerinden mada sahalarda toplu halde hayvan satılması yasaktır.
117 — İnşaat ve tamirat dolayısiyle sokaklara yığılmış bulunan gübre ve moloz veya inşaat malzemelerinin mevki'inin müsait yerler de azamî 4 gün müsait olmayan yerlerde bir gün zarfında kaldırılması mecburidir.
118 — Ruhsatsız inşaatlarda her ne suretle olursa olsun çalışmak veya inşaat sahibine yardım etmek yasaktır.
119 — Şehir dahilindeki bilumum binalarda senenin her ayında kullanılan bacalar asgarî yılda iki defa ve yalnızz kış aylarında kulla nılan bacaların asgarî senede bir defa temizlettirilmesi mecburidir. Yangın çıkması bakımından her an mahsurlu olduğu cihetle temizlettirilmedik baca kullanmak veya Belediyece temizlettirilmek istenildiğinde müşkülât göstermek yasaktır.
120 — Dükkân, mağaza, yazıhane ve bilumum işyerlerinde geceleri ateş mangal bulundurulması yasaktır.
121 — Kasaba dahilindeki resmî ve hususî müesseselerle bilumum evlerde dükkân ve mağazalarda ve her nevi binalardaki mevcut elektrik tesisatının durumunda yaptırılacak her türlü tadillerde Belediyeye haber verme ve müsade almak mecburidir.
122 — îşbu Yönetmelikde yazılı bilumum ahkâma riayetsizlik suçundan verilecek cezalarm yaşı küçük olan suçluların velilerinden ceza tahsil olunur.
123 — Umumî çeşmelerden zarurî ihtiyaçlarından yada çeşme musluklarım açık bırakarak gitmek ve fuzulen su sarfiyatına meydan vermek yasaktır.
124 — Kasabadaki bilumum açık yerlere veya çatı altlarına veya yanlarına ot yığmak, saman koymak yangın bakımından mahzurlu ol duğundan yasaktır. Ocak bulunmayan açık yerlerde ve yangın çıka bilecek mahallerde hiçbir suretle açık yerlerde ateş yakılamaz. Evler de ateşlerin daima ocakta yakılması veya yangın çıkmıyacak derece de tertibatı alınmış bulunması mecburidir.
125 — Yağmur yağdığı zamanlar lağımsız helaların ayağını sokağa bırakarak sokak ve caddeyi kirletmek yasaktır.
126 — Lağım suyu ile sebze sulamak veya sokak ve caddeye lağım ayağını akıtmak yasaktır.
127 — Belediye Gazhanesinden başka yere akaryakıt depo etmek yasaktır.
128 — Kasaba dahilindeki umumî cadde ve sokaklara meydan ve arsalara küçük veya büyükbaş hayvan bağlamak ve hayvan leşi atmak yasaktır.
129 — Hayvan pazarından başka yerlerde hayvan satışı yasaktır. Hanlarda ve mümasili yerlerde hayvan satışı yapılamaz.
130 — Umumî cadde ve sokaklarda kızak kayarak yollan kay- gınlaştırrnak yasaktır.
131 — Umumî çeşmelerin depo kilitlerini veya musluklarım kırmak ve tahrip etmek yasaktır.
132 — Kapalı sinemalarda veya konserlerde sigara içmek, adabı muaşereti ihlâl edecek şekilde bağırıp çağırmak ve ahengi bozmak yasaktır.
133 - tır. 134 — Belediyenin tespit etmediği yerlerden toprak kazmak, yol, meydan veya sahaların şekillerinin bozulmasına sebebiyet vermek yasaktır. 135 — Umumî yerlerde bilhassa kahve ve lokantalarda yerlere tükürmek yasaktır.
136 — Kasaba dahilindeki elektrik direklerine vazifelilerden başkalarının her ne suretle olursa olsun çıkmaları yasaktır.
137 — Satılan veya teşhir edilen her türlü gıda maddesinin üzerine cins, nevi, ve mahiyeti ile beraber fiyatını bildirir bir etiket konması mecburidir. Fabrika ambalajı ile satılan ve üzerinde mahdut ve matbu olarak bu izahatı havi bulunan gıda maddeleri üzerine ay- oca etiket konulmasına lüzum yoktur.
138 — Otel, han ve emsali gibi yerlerde merdiven başlarında yangın söndürücü vasıtalar bulundurulması mecburidir.
139 — Fırıncıların kasden ekmek bulundurmamaları ve dükkânlarını kapamaları yasaktır.
Not: Fotoğraftaki kişilerin İskilip Belediyesi zabıtaları ile ilgisi yoktur. 1960 lı yıllara ait temsili bir fotoğraftır