FAALİYET RAPORU MECLİSTEN GEÇTİ

Yayın: 05 Nisan 2022 - Salı - Güncelleme: 05.04.2022 17:03:45
Editör -
Okuma Süresi: 20 dk.
Google News

FAALİYET RAPORU MECLİSTEN GEÇTİ

    İskilip Belediyesinin 2021 yılına ait faaliyet raporu belediye meclisinden geçti

   Ak Partili Belediye Meclis üyelerinin katılmadığı, belediye meclis toplantısı tamamlandı.  Toplantının ana gündem maddelerinden birisi olan Belediye Başkanının 2021 yılına ait faaliyet raporu ve  meclşis denetleme komisyonu raporu görüşülerek oylandı.  Rapor hakkında MHP ‘li meclis üyelerinden Hatun Çam, Murat Kiraz ve başkan Ali Sülük  lehte oy kullanırken,  diger MHP’li, meclis üyesi İlyas Yaman aleyte oy kullandı. Bağımsız meclis üyeleri  İsmail Suakıtıcı, Erol Kanbur, Mehmet Sözer  ve Musa Aslan’ da faaliyet raporunu onaylamadıkları  yönünde oy kullandı.  5 Meclis üyesinin onaylamadığı ve, 3meclis üyesinin onayladığı  faaliyet raporu, yasal mevzuat gereği onaylamış sayıldı.

     (  12 Üyeli İskilip Belediye Meclisinde faaliyet raporu hakkında olumlu ve ya olumsuz karar alınabilmesi  için meclis üye sayısının salt çoğunluğu gerekmektedir. Sayısal duruma göre de İskilip Belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu 9 kişidir. Onaylamayan üye sayısı 9 kişiye ulaşmadığı için İskilip Belediye Başkanının 2021 yılına ait faaliyet raporu onaylanmıştır)

    Yeni dönemde Belediye Meclis üyelerinden oluşacak olan encümen ve çeşitli komisyonlar içinde seçimler yapıldı. Gizli oylama ile yapılan seçimler sonrasında,  encümen üyeliklerine; Fatma Selvi, Hatun Çam, plan ve bütçe komisyonu üyeliklerine; Hatun Çam, Fatma Selvi,Murat Kiraz. İmar komisyonuna Hatun Çam, Murat Kiraz ve Ahmet Göktaş seçildi.

     Bağımsızlar encümen ve komisyonlarda yer almayacak

     Bu gün yapılan meclis toplantısında oy çoğunlukları olmasına rağmen, bağımsız üyeler encümen ve komisyon üyeliklerine aday olmadı.  Oylama sonuçlarına göre bağımsız üyelerin toplantıya katılmayan Ak Partili üyelerin isimlerini yazdıkları ortaya çıktı.

BELEDİYE MECLİSİ DENETLEME KOMİSYONU RAPORU ÖZETİ 

* Belediyemizin maddi olan tüm iş ve işlemlerinin memur kadrosunda bulunan personel ile yapılması, memur yetersizliği var ise KPSS ile yeni idari personel temin edilmesi

* Teknik personel sayılarının artırılarak, müşavir firma ve kişilerden alınan hizmetlerin kurum içinde karşılanması uygun olacaktır.

* 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerini düzenleyen 5.maddesi “İdareler, bu kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

* Eşit değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.” hükmü, amaç olduğundan, madde hükmüne uyulma ve daha titiz mal ve hizmet alımlarının yapılması, aksi durumların hukuki sorumluluk doğuracağı unutulmamalıdır.

* 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 22/d maddesi doğrultusunda yapılan alımlarda sektör bazında sürekli aynı firmalardan teklif alındığı faturaların örnekleme yöntemiyle gözlenmiştir. Bu tür alımlar belirlenerek açık ihale usulü ile satın alınması veya hizmetin yaptırılması sağlanmalıdır.

* Mal ve hizmet alımları piyasa fiyat araştırmalarının titizlikle yapılması gerektiği, yüksek fiyatlardan kurumun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımlarının yapılmasının önüne geçmek için gerekli tedbirler alınmalı ve alımlarda önceki alımların fiyatları ile sonraki alımların fiyat mukayesesi yapılmalıdır.

 * 4734 Sayılı Kanunu 62’inci Maddesi’nin (ı) Bendinde “Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin 10'unu Kamu İhale Kurulu’nun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.” Hükmü yer almaktadır. 10’luk oranının aşılmamasına özen gösterilmeli ve ayrıca yapım işlerinin, hizmet ve mal alımlarının temininde 4734 Sayılı Kanuna göre Açık İhale Usulü ile belli istekliler arasında ihale usulü temel ihale usulü olup,  temel ihale usullerinden biri ile alım yapılamadığı hallerde diğer usul ve yöntemlerle alım yapılması öngörülmüştür.

* 4734 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile temini gereken ihtiyacın, Kanunun 22 nci maddesinin (d) bendi için öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde, adet bazında veya kalemlere veya gruplara bölünmek suretiyle aynı kanunun 22 nci maddesinin (d) bendine göre temini, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine aykırılık teşkil edeceğinden bu yönde uygulamaların sorumluluk doğuracağı hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

* İdareler, gerek yapılacak ihalelerde ve gerekse doğrudan teminlerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludurlar, denilmektedir. Rekabetin daha iyi sağlanması için piyasa araştırmasının daha kapsamlı ve varsa aynı iş kolunda alternatif başka firmaların da tespit edilerek yapılması gerektiği gibi, teklif alınan ve davet edilen firmalar bakımından da bu ilkeye uyulması gerektiği ve ortaklık yapılarının dikkate alınmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

* 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun norm kadro ve personel istihdamı başlıklı 49. Maddesin 8. Paragrafında; “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın 30’unu aşamaz. Nüfusu 10.000’ nin altında olan belediyelerde bu oran 40 olarak uygulanır denilmektedir. Yapılan hesaplama ve tespitlere göre bu oran 43,22 olup ilgili kanun maddesine uyulmadığı incelenmiştir.

* 21/3/1958 tarihli ve 9864 sayılı Resmî Gazete’de Madde 40 a göre “Teşkilatlarında tahsil katibi, tahsil memuru veya tahsil şefi bulunmayan  belediyelerde bu Talimatnamede bunların ifa edecekleri yazılı vazifeler muhasipler tarafından yapılır” denilmektedir. İlgili kanun hükmüne göre Belediyemizde 17 adet memur kadrosu olduğu ancak nakdi işlemlerin çalışan daimi işçi veya personel şirketinde çalışan işçi ile yapıldığı görülmektedir. Belediyemiz adına çalışan kazanç getirici sosyal tesislerde görevlendirilen personelin ücret ve ücret karşılığı işlerin yapmaması tavsiye olunur

* Bütçe kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanılabilmesi ve bütçe imkânlarının daha fazla miktarda hizmete yönelik verimli yatırımlara yönlendirilebilmesi amacıyla; cari giderlerin tasarruf tedbirleri içerisinde önemli bir kalem oluşturması ve belediyenin yatırım plan ve programları ile belediyenin mevcut mali ve ekonomik yapısı da dikkate alınarak, Belediyenin yapması gereken giderlerinde azami tasarruf sağlanarak hizmete yönelik yatırım giderlerinin artırılması yönünde gerekli tedbirlerin alınması uygun olacaktır.

* Özel hukuk hükümleri çerçevesinde faaliyet gösteren Belediye İktisadi İşletmeleri’nin verimli ve karlı çalışmaları sağlanmalı, belediye bütçesine olumsuz etki yapmasının önüne geçilmelidir. Bu şirketlerin yıllık bilanço ve kar-zarar cetvelleri titizlikle denetlenmeli, kar ve verimlilik temeline dayalı olarak faaliyet göstermesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

* 10 Ocak 2019 Tarih ve 30651 sayılı Resmi Gazetenin Hazine ve Maliye Bakanlığından KAMU SOSYAL TESİSLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2019-1) göre sosyal ve destek amaçlı tesislerden dinlenme amacıyla veya diğer amaçlarla yararlanacaklardan alınacak yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin tespitinde ve elde edilen gelirlerin kullanımında uyulacak usul ve esasları belirlemek üzere yayınlanan tebliğin Ortak hususlar başlıklı 7. Maddenin 1. Bendinde “Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esastır.

* Aynı Resmi Gazetenin Ortak hususlar başlıklı 7. Maddenin 4. Bendine göre “Kuruma ve/veya mensuplarına yardım ve hizmet amacıyla kurulmuş olan fon, vakıf, dernek ve benzeri kuruluşlar eliyle işletilen tesislere kurum bütçesinden doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunulamaz.”

* Dolayısıyla Belediyemize bağlı Çatalkara Kültür ve Sanat Evi, Marangozhane, Düğün Salonu, Yazmalı Konak Butik Oteli ’nin 2022 yılı içerisinde Belediyemiz şirketi Bahçeli Ltd. Şti. ye kiralandığı ve bundan sonraki süreçlerde Belediyemizce herhangi bir ödenek, tamir tadilat, personel çalıştırma giderlerinin Belediyemizce karşılanması kamu zararına sebep olacağından ilgili Resmi Gazetede yayınlanan tebliğin hem Başkanlık tarafından hem de ilgili personel tarafından incelenip ona göre işletmeye açılması tavsiye olunur.

* Belediyemiz bünyesinde işletmesi yapılan Yazmalı Konak Butik Otelin Otel Otomasyon sisteminin ivedi bir şekilde kurulması ve maddi işlemlerin otomasyon sistemi üzerinden yapılması bilanço ve kar zarar cetvellerinin sürekli kontrol edilmesi kamu zararının önüne geçilmesi gerekmektedir.

* Belediyemiz bünyesinde işletmesi yapılan Yazmalı Konak Butik Otelin Emniyet Bildirim sisteminin olmaması ileride telafisi mümkün olamayacak bazı sorunların doğabileceği düşünüldüğünden bir an önce İlçe Emniyet Müdürlüğüne müracaat edilip konaklayan misafirlerin kimlik bilgilerinin günlük sistemden gönderilmesi sağlanmalıdır

* Yapılan Gelir Kalemleri incelemesinde Hizmet Gelirlerinin ayrıntılı ve anlaşılabilir olarak belirtilmediği tespit edilmiştir. Örneğin 06 düzey kodlu 06.99 Diğer harçların içeriği detaylandırılmalı, 03.01.02 Hizmet Gelirleri adı altında bulunan Sosyal Tesis İşletme gelirleri kodunun hangi sosyal tesis geliri olduğu anlaşılamamış, 09.09.99 Diğer Çeşitli Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri adı altında bulunan gelir kodunun ayrıntılı olarak belirtilmesi, 09.01.99 Yukarıda Tanımlanamayan Diğer Çeşitli Gelirlerin ayrıntılı hangi gelir olduğunun belirtilmesi, Su Hizmetlerine ilişkin gelirler içerisinde KDV oranı ayrıca belirtilmesi, kira gelirlerinde KDV nin ayrılması, Marangozhane gelirlerinde satışı yapılan ürünün KDV sinin ayrılması, Mezbahane gelirlerinde 18 KDV ayrıca bir gelir kalemi olarak belirtilmesi gerekirken böyle bir duruma rastlanılmadığı ve bundan sonraki süreçte daha şeffaf ve ayrıntılı gelir kodlarının açılması tavsiye olunur.

* Denetim Komisyonumuzca 2021 yılı içerisinde Belediyemize ait bazı hurda malzemelerinin yerel hurda işleri ile uğraşan bir şâhısa hurda satışı yapıldığı görülmüş ve Denetim faaliyetleri esnasında hurda malzeme satışının yapılıp yapılmadığı sorulduğunda herhangi bir hurda satışı yapılmadığı beyan edilmiştir. İstenildiği takdirde hurda satışı esnasında çekilen fotoğraflar verilebilir. Hurda satış işlemlerinde uyulması gereken kurallar “20 Mart 1971 tarihli ve 7-2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Daire ve İdareler ile İktisadi Devlet Teşekkülleri ile bunlara ait müessese ve iştiraklerinin her çeşit maden hurdaları ile bunların hurda haldeki alaşımlarının ve kullanılmayacak hale gelmiş bulunan muharrik ve müteharrik araçlarının, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurdasan A.Ş.’ye ya da Kimya Endüstrisi Kurumunun kendisi adına hurdayı toplamaya yetki verdiği bir işletmeye satılması; bu ikisinin mümkün olmaması halinde ise Hurdasan A.Ş. fiyatları üzerinden ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde satılması gerekmektedir. "

* İskilip Belediyesinin resmi web sitesi olan www.iskilip.bel.tr sayfasında 26 Şubat 2021 tarihli “Kömür Dağıtımına Başladık” haber başlıklı, “Belediyemiz Sosyal Yardım Projesi kapsamında yardıma muhtaç 1000 aileye yapılacak olan, kömür dağıtımına başladı” spot metinli haberine göre Denetim Komisyonumuzca tüm ihalelerin istenilmesine rağmen bahse konu kömür alım işi ile ilgili bir belge veya bilgi tarafımıza bildirilmemiştir. Kömür dağıtımı esnasında vatandaşlardan Meclis üyelerimize gelen şikayetler üzeri kişi başı 500 kg kömür dağıtımı taahhüdü yerine getirilmediği ve 400 kg kömür dağıtımı gerçekleştiği şikayeti üzerine Nisan 2021 Meclis toplantısında konu ile alakalı gensoru verilmiş olup bugüne kadar herhangi bir cevap yazısı Belediye Meclisine ulaşmamıştır. Meclis üyelerinin gensoru olarak sorulan soruya cevap verilmemesi hem de komisyonumuzca 2021 yılı içerisinde yapılan tüm ihalelerin istenilmesine rağmen bilgi ve belge verilmemesi yolsuzluk şüphesi uyandırmıştır.

* EYLÜL 2021 tarihli Meclis toplantısında Bahçeli Ltd. Şti.ne Meclis üyelerinden 3 kişinin Yönetim Kuruluna seçilmesi ile ilgili karar alınmasına rağmen hala meclis üyelerinin şirkette görevlendirme yapılmadığı ve şirketin Belediyemizin sosyal tesislerini kiralama işlemleri yapıldığı görülmektedir. Bahçeli Ltd. Şti. yönetim kurulu kararı almadan kiralama işlemleri yapamayacağından şirketin yönetim kurulu kadrosunun kimler olduğu bilinmemektedir.

 * Atatürk Orman Çiftliği içerisinde bulunan ve herkes tarafından alışveriş yapılan market ile ilgili gelir ve gider bilgileri tarafımızca istenilmesine rağmen verilmemesi ve gelir gider tablolarında marketle alakalı maddi bir varlık olmaması Belediyemizin imkânlarının kimler tarafından kullanıldığı sorusu ve şüphe uyandırıcı işlem olarak gözlemlenmiştir.

* Evlendirme işlemleri ile ilgili nikâh cüzdanı alımının Belediyemizde çalışan bir personele avans olarak para verildiği ve Mal Müdürlüğünden nikâh cüzdanının aldığı tespit edilmiştir. Ancak Mali Hizmetler Müdürlüğünün tarafımıza sunduğu gelir cetvelinde Evlendirme hizmetleri adı altında bir gelirin olmadığı aynı zamanda gider cetvelinde de Evlendirme Nikâh Cüzdanı adı altında bir gider kalemi görülmemiştir.

* Otopark hesabında toplanan bedellerin amacı dışında kullanıldığı, otopark gelirlerinin toplandığı banka hesabının mevzuatın öngördüğü şekilde vadeli olarak değerlendirilmediği,   otopark ihtiyacı karşılanamayan durumlarda yapı sahiplerinden alınması gereken birim otopark bedellerinin Otopark Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak davranıldığı, söz konusu gelir kalemlerinde ayrıntılı olarak muhasebeleşmediği tespit edilmiştir.

* Denetim Komisyonumuz tarafından talep edilen Atatürk Orman Çiftliği Düğün salonu gider cetvelini Belediyemiz şirket personelinde çalışan Mustafa OYANIK tarafından sadece Elektrik Fatura giderleri olarak tarafımıza bildirilmiştir.

* Denetim Komisyonumuzun faturalarda örnekleme yöntemiyle Mali Hizmetler Müdürlüğünde tespit edilen Düğün Salonuna alınan mutfak tüpü ve sanayi tipi tüp faturası görülmüştür.

* Herkes tarafından bilinen İskilip ilçemizde yapılan düğün organizasyonlarında yöresel yemeğimiz olan “İskilip Dolması” yemeği verilmektedir. Belediye yetkililerine sorduğumuzda düğün salonunda sadece kiralama ücreti olarak alındığı yemek bedelini ilçemizde faaliyet gösteren dolma ustaları tarafından yapıldığı beyan edilmiştir. Ancak hem denetim komisyonu üyelerimizin tespit ettiği hem de meclis üyelerimizce tespit edildiği üzere İskilip Dolmasını yine Belediye şirketinde çalışan personel tarafından,  servis hizmeti Belediye işçileri tarafından ve oradaki tüm kazan, çatal, kaşık, tabak ve lengerinde Belediyemizin malzemeleri kullanılarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Denetim komisyonumuzda Atatürk Orman Çiftliği Düğün salonun gelir ve giderlerinde  şüpheler uyandırmıştır.

 

* 21.3.1958 tarihli ve 9864 sayılı Resmî Gazete’de Madde 40 a göre “Teşkilatlarında tahsil kâtibi, tahsil memuru veya tahsil şefi bulunmayan  belediyelerde bu Talimatnamede bunların ifa edecekleri yazılı vazifeler muhasipler tarafından yapılır” denilmektedir. İlgili kanun hükmüne göre Belediyemizde 17 adet memur kadrosu olduğu ancak nakdi işlemlerin Fen İşleri Müdür V. olan İsmail OKUMUŞ tarafından görülmektedir. Belediyemiz adına çalışan kazanç getirici tesislerde görevlendirilen personelin ücret ve ücret karşılığı işlerin yapmaması tavsiye olunur.

* Ayrıca belediyemiz marangozhanesiyle ilgili yapılan denetimlerde, Denetim Komisyonumuzca Marangozhane gelir-gider cetvellerini istediğimizde İskilip Belediye Başkanlığı tarafından 01.03.2022 tarih ve 2447 sayılı Belediye Başkanı Ali Sülük imzalı evrakta Marangozhaneye ait 2021 yılı içerisinde herhangi bir ticari faaliyet olmadığı belirtilmiştir.

* Ancak daha sonra genel olarak Belediye gelir-gider cetvellerini istediğimizde Belediyemiz bünyesinde bulunan Marangozhane Gelir durumunu istediğimiz tabloya yine Belediyemiz Fen İşleri Müdür V. İsmail OKUMUŞ tarafından 2750 adet çıta parası 8750,00 TL gelir olduğunu beyan etmiştir. Beyanlar arasındaki uyuşmazlık, Denetim komisyonumuzda Marangozhane hesaplarıyla ilgili şüpheler uyandırmıştır.

 *2 4. Maddede bahsedilen uyuşmazlığa Çatalkara Kültür Sanat Evi Hususunda da rastlanmıştır ki;

* Denetim Komisyonumuzca Çatalkara Kültür ve Sanat Evi gelir-gider cetvellerini istediğimizde İskilip Belediye Başkanlığı tarafından 01.03.2022 tarih ve 2447 sayılı Belediye Başkanı Ali SÜLÜK imzalı evrakta Çatalkara Kültür ve Sanat Evine ait 2021 yılı içerisinde herhangi bir ticari faaliyet olmadığı belirtilmiştir.

* Ancak daha sonra genel olarak Belediye gelir-gider cetvellerini istediğimizde Belediyemiz bünyesinde bulunan Çatalkara Kültür ve Sanat Evi Gelir durumunu istediğimiz tabloya yine Belediyemiz personel şirketinde görevli Arif TEMİZ isimli şahıs tarafından imzalı bir evrak sunularak şu ifadeler yer verilmiştir. 

 “Daha önceden Belediyemizce kiraya verilen Çatalkara Sosyal Tesisi kiraya verilmiş işletmeci işlerinin iyi gitmediğinden bahisle 01.09.2021 tarihinde sözleşmesini feshetmek istemiş Belediyemizce de talebi kabul edilerek 01.09.2021 tarihinde sözleşme fesh edilerek Belediyemiz uhdesine geçmiştir.

Belediyemizce işletilmesinin deneme amaçlı 15.11.2021 tarihinde açılarak faaliyete başlamış;

* Belediyemizce işlemleri tamamlanan 100 hissesi Belediyeye ait olan “İskilip Belediyesi Bahçeli Turizm İnş. Gıda San. Tic. Ltd. Şti” tarafından işletilebilmesi amacıyla 30.11.2021 tarihinde ihaleye çıkarılmış olup 15.12.2021 tarihinde ihalesi gerçekleştirilmiş olup,

* 01.01.2022 tarih itibariyle İskilip belediyesi Bahçeli Turizm İnş. Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından işletilmeye başlanmıştır.”

* Ayrıca sosyal tesislerde ücret karşılığında satışa sunulacak ürünler ile ilgili gelir tarifesi de alınmadığı Denetim Komisyonumuzca tespit edilmiştir.

* Denetim Komisyonumuz tarafından Çatalkara Kültür ve Sanat Evi gider cetveli talep edilmesine rağmen, sadece Elektrik Fatura giderleri tarafımıza bildirilmiştir.

* Bahse konu sosyal tesisin Belediyemiz bünyesinde çalıştığı esnada hangi tüketim malzemeler aldığı ve ne kadar ücret ile satıldığı yönünde herhangi bir bilgi veya belge Denetim Komisyonumuza bildirilmemiştir.

* Yukarda bahsedilen tüm bu konular Belediye Başkanı ve Personelin beyanlarındaki tutarsızlıkla birleşince tarafımızda şüpheler uyandırmaktadır.

* Ayrıca; Çatalkara Kültür ve Sanat Evi’nin açılması ve işletilmeye alınması için Meclis kararı alınmadığı görülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.