İskilip'te Merkezi Ezan Sistemine Son

28 Şubat sürecinin tortularından olan merkezi ezan sistemine İskilip'te son veriliyor.

Kültür Yayın: 05 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 05.11.2020 12:39:18
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News


                28 Şubat sürecinin tortularından olan merkezi ezan sistemine İskilip'te son veriliyor.

            İskilip Müftülüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre 06.11.2020 tarihinden itibaren İskilip'te ezanların merkezi sistemle okunması yasaklanıyor. Yeni İskilip Müftüsü Vahit Demiral'ın bu konuda oldukça hassas davrandığı ve uygulamadan vaz geçilerek, İmamı bulunan tüm camilerin merkezi ezan siisteminin kapatılması yönünde talimat verdiği öğrenildi. 

           Ülkemizde 28 Şubat 1997 Yılın da alınan bir Milli Güvenlik Kurulu kararıyla başlayan merkezi ezan sistemi yıllardır tartışılmaktaydı. Diyanet İşleri Başkankanlığı 2012 Yılından itibaren merkezi ezan sistemine merkezi, vaiz sisteminide dahil etmişti. İskilip'te Ezanın tek merkezden okunarak kurulan bir sistemle diğer camilere ulaştırma çalışmaları 1998 li yıllarda başlamış, köy camilerininde bu sisteme dahil edilmesi için Yivlik tepesine aktarıcı olarak  elektironik bir sistem kurulmuştu .  İskilip Müftüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, köy camilerinin merkezi ezan sistemi sade görevli imamların izin günlerinde açık olacak. Merkezi vaiz sistemi uygulamasınada bir süre daha devam edileceği belirtiliyor. 
           Ezanın merkezi sistemle okunması bazı tartışmalarıda beraberinde getirdi. Zaman içerisinde bazı köy imamlarının sabah namazı için camiyi dahi açmadıkları, iddia edilmişti. Özellikle son dönemlerde bazı köy İmamlarının İskilip'te ikamet ettikleri, görev yaptıkları köy camilerine sadece Cuma günleri gittikleri yönünde olaylar  yaşanmıştı 
           İskilip merkez ve köylerindeki camilerde  180 din görevlisi hizmet veriyor.  Diyanette kadrosu olmasına rağmen yaşantının olmadığı köy mezralarında bulunan Camilerin kadrolarınında geri çekileceği edinilen bilgiler arasında.  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.