YARIM İSKİLİP

HABER YORUM

Gündem Yayın: 09 Ağustos 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 09.08.2021 17:00:11
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

YARIM İSKİLİP

( Bu yazıyı yazalı aradan bir yıl geçmiş güncelleyip tekrar yayınlayım dedim. güncelleyecek bir gelişme de yok aslında. Olanları parantez içerisinde ekledim) 

    Yukarıdaki başlığı okuyunca ne yarımı çeyrekteyiz seslerini duyar gibiyim.

     Son yirmi yıldır İskilip’te tamamlanıp hizmete giren devlet yatırımları bir elin parmaklarından daha az. Ortaya projeler konuyor. İşin ihalesi yapılacak propagandasıyla ihale süreci 2 yıl sürüyor. O iki yıl boyunca da biz basın mensupları siyasilerin ağzından çıkacak konuyla ilgili her kelimeyiceyacanla haber yapıyoruz.

İlçe Başkanı; - Proje hazırlanıyor. İskilip’imize hayırlı olsun.

Milletvekili;  - Proje İhale ediliyor.

Belediye Başkanı;  - Felanca devlet yatırımı ihalesini  alan yüklenici firma bizi ziyaret etti.

Milletvekili;  - Firmaya yer teslimi yapıldı yakında başlanacak.

Milletvekili;  - İnşallah bu projeyi yapmakta bize nasip olacak

     Bu cümleleri son yıllarda o kadar çok duyduk ki,  artık İskilip şivesi ile söylemek gerekirse halkımıza da gına gelmiş umursamıyor.

     Yarım bırakılmış İskilip için seçim dönemlerinde  siyasilerin söyledikleri cümlelerden de bir iki, tanesini hatırlayalım. “ Ben İskilip’in çocuğuyum.”  “İskilip’in sokaklarını isimleriyle bilirim.” “Ben İskilip’te okudum.”  “Gençliğim İskilip’te geçti.” “İskilip’in Milletvekili olmaya geldim”

     Bizlerde bu sözler inandık tabii ki. Şimdi diyenler vardır öz İskilip’li vekillerden de ne gördük ki. Bu da bir bakış açısı.

      Ben son dönemde iktidar partisinin Çorum Milletvekilleri arasında görev dağılımı yapılmış gibi. Her vekil farklı konularda açıklama yapıyor. Biri karayolları hakkında açıklamalar yaparken, diğeri TOKi açıklamaları, bir başkası eğitim konularında açıklamalar.

      Yorumun başlığını  “Yarım İskilip”  yapmıştım.  Türkçemiz de “Çok konuşanın ağzına bir parmak bal çalın” diye bir deyim vardır. Bizim İskilip’e en yakışan deyimlerden birisi. Deyimin  Tam açıklaması;  Amacına ulaşabilmek için kişileri tatlı sözler ile oyalamak, umut verip ikna ederek işini yaptırmak anlamına gelen bir deyimdir. Bir konu veya iş hakkında oyalamak ve umut verici konuşmak anlamında da kullanılmaktadır.

     Neden yarım İskilip, hangi devlet yatırımlarımız yıllardır tamamlanmadan bekliyor. Detaya girmeden kısa, kısa hatırlayalım.

   İSKİLİP TOSYA YOLU: İskilip’in değil, Türkiye’nin en uzun süren gündemden düşmeyen bir yol hikâyesi. Halkımızın rüyası, hayali. Temeli 1999 Yılında atıldı. 22 Yılda 10 Km. yapıldı.

    İSKİLİP ÇORUM YOLU: İskilip – Çorum yolunun ilk 26 Km. lik ihalesi 2012 yılında yapılmış. Bu ihale sonucunda yolun sadece 3 km si yapılarak kamulaştırma sorunları nedeniyle ihale tavsiye edilmiş. 2017 Yılında yolun 51 km si 850 günde tamamlanmak üzere ihale edilmiş. (Yıl 2022)

    İSKİLİP ÇANKIRI YOLU: İskilip’in 6 Yıldır tamamlanması  yılan hikayesine dönen yollarından birisi. Yol da yap boz oyunu hala devam ediyor. 

İSKİLİP KALESİ: 2018 Yılında restorasyonuna başlanan İskilip Kalesinin onarımı ödenek yetersizliğinden tamamlanamadı. Kale şu an için kaderine terk edilmiş durumda. 5 yıldır İskilip Kalesinde bayrağımız dahi dalgalanmıyor.

DEREKARKIN GÖLETİ VE SULAMA PROJESİ:  Derekarkın Göleti inşaatı 2015 Yılında başladı. Gölet projesinin ilk bölümü 2017 yılında tamamlanarak su tutulmaya başlandı. Aradan geçen 4 Yılın ardından 2019 yılında gölet projesini tamamlayacak olan sulama ishale hattı ihale edildi. 2021 yılı temmuz ayında başlanan ishale hattı çalışmaları 300 metre civarında bir hattın döşenmesiyle birlikte ödenek yetersizliğinden durmuş durumda. ( Çalışmalar şu anda yeniden başlamış durumda. İskilip dışında yaşayan hemşehrilerimizin girişimleriyle ödenek sorunun çözüldüğünü öğrendik) 

İSKİLİP MESLEK YÜKSEK OKULU: Bina yok. Siz yapın. Yaptığını bina çürük. Yapılanı güçlendirdik. Burası küçük geldi yeni alanlar gerekli. Burası uygun gibi görünmüyor gerekirse yıkarız yenisini yaparız. Gibi cümleler kuruldu durdu. Sonuç ortada . Çürümeye terk edilen bir bina. Ve Varlığı ile yokluğu pek belli olmamakla birlikte zor şartlarda eğitime devam etmeye çalışan bir okul. 1000 Öğrencilik hayallerimiz de suyu düştü.( Okul binası İskilip girişinde ucube gibi kala kaldı. Oradan gelip geçen siyasiler ve bürokratlar ne düşünüyor merak ediyorum.) 

GENÇLİK MERKEZİ: 1 Yıl önce İskilip’e gençlik merkezi yapılıyor şeklinde çeşitli yerlere afişler asılmasına rağmen bu konuda her hangi bir gelişmeye rastlayamadık. ( 2 defa ihale edildi talipli çıkmadı)

TOKİ : İskilip’e TOKİ’nin konut yapması 15 yıldır gündemde olmasına rağmen, bu konuda çakılan her hangi bir çivi yok. Son 5 yıldır da şuraya mı yapılsın. Buraya mı yapılsın tartışmaları sürüp gidiyor. Çorum bölgesinde TOKİ nin konut yapmadığı bir iki ilçeden biriside İskilip. ( Bu konuda bazı delişmeler var)

REDİF KIŞLASI: 150 Yıllık tarihi Redif Kışlasının restore edilerek turizme kazandırılması projesine 2016 yılında başlandı. Önemli oranda harcama yapılan projede ödenek yetersizliğinden tamamlanamadı.

    Yukarıdaki yazımda İskilip’in devlet yatırımlarından olan ve bir türlü tamamlanamayan projelerinden bahsettim. Amacım devletimizi ve siyasetçilerimizi yıpratmak değil. İktidarı ve muhalefeti ile birlikte mevki sahibi olduktan sonra koltuklarında oturup, o makamın saltanatını sürenlere hatırlatmak istedim.  Biz İskilip insanları saf değiliz, saf ayağına yatıyoruz o kadar.

    Yapılanları neden yazmıyorsun diyenler olabilir. Yapılanları hep yazdım. Attığım manşetler ortada. Eksik varsa belirtirseniz sevinirim.

      Yazımı daha öncede söylediğim bir cümle ile tamamlıyorum.

      “ Almayın İskilip ve İskilip’linin ahını. Vallahi islah olmazsınız”

                                                                

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.