25 Temmuz 2021 - Pazar

BİR BAYRAMIN ARDINDAN

Yazar - ALİ ARICI
Okuma Süresi: 9 dk.
ALİ ARICI

ALİ ARICI

iskiliptv@hotmail.com - 0532 732 43 19
Google News
BİR BAYRAMIN ARDINDAN

 

    Mübarek Kurban Bayramı sevinciyle, bereketiyle geldi ve gitti.

Geçmiş yıllarda olduğu kadar olmasa da,  İskilip yoğun bir misafir akınına uğradı. Tahminlere göre bu bayram 5 binin üzerinde misafir ağırladık. Bu misafir yoğunluğu pandemi nedeniyle aylardır sıkıntı yaşayan esnafımızın da yüzünü bir nebzede olsa güldürdü.

    Çeşitli aksaklılıklara rağmen İskilip ve İskilip’linin misafirlerini imkanlar ölçüsünde en iyi şekilde ağırlamaya çalıştığı gerçeğini unutmayalım. Bir laf var ya “Adımız Hıdır elimizden gelen budur” Özellikle, Belediye temizlik ekipleri bayram süresince her zaman olduğu gibi ilçemizi temiz tutmak için 24 saat süresince mesai harcadılar. Kendilerine teşekkür ediyorum.  

    İster eleştiri olarak algılayın. İsterseniz başka bir şey. Biz gazetecilerin en önemli görevlerinden birisi de halkın sesi olmak. Konuları dedi kodu ortamından çıkararak gerçeklerle herkesimin yüzleşmesini sağlamak. Eleştiriyi eleştiri olmaktan çıkarıp, belirli bir kesimi ve ya grubu hedef tahtasına koymak benim üslubum olmadı. Hiç bir zamanda olmayacak. Yapıcı eleştiriler den herkes kendine düşeni alarak, yaşananlardan ders çıkarmalı, daha iyisini, daha güzelini nasıl yapabiliriz deyip, önümüzdeki süreçte gerekli çalışma programını hazırlamalıdır. Şunu da diyenler olabilir; “Sen kimsin de bize akıl veriyorsun”  diyecekler gibi, onlarda benim umrum da değil.

        35 BİN KİŞİ BAYRAMDA EKMEK SORUNU YAŞADI

         Başlık abartılımı geldi. Hiç abartmadım. Evet İskilip’te 35 bin kişi ekmek sorunu yaşadı. Nereden çıkardın bunu, diyenleri duyar gibiyim. Anlatacağım. Günümüz de olduğu gibi yılardır bayramın ilk günü İskilip’te fırınlar çalışmaz. Bayramın diğer günleri ise 2 -3 fırın yarım kapasite ise çalışır. Bu sistem yıllar öncesinin uygulaması olmasına rağmen günümüzde halen ısrarla uygulanmaya devam ediyor. Yıllar önce nüfusumuz bu günden den fazla olmasına ilçemiz de ekmek sıkıntısı yaşanmazdı. Tamam da, nüfusumuz düşmesine rağmen bu sorun neden yaşanmaya başladı. Sebebi çok açık. Eskiden evlerde kalabalık aileler yaşardı. Kış ta olsa yazda olsa nüfusun yüzde 90’ı kendi ekmeğini kendisi yapar, fırından nadiren ekmek alırdı. Şimdi ise bırakın şehri köyde oturanlar bile fırıncılarınlar köylere yaptığı servislerden ekmeklerini alıyor. Evlerde kalmış yaşlı bir anne bir baba. Artık ekmekte yapamıyorlar, börekte, çörekte, baklavada. Onlarda artık ekmeklerinin tamamını fırından alıyorlar. Artık evlere un bile alınmıyor. Hal bu durum da iken, bu yaşlı anne babamızın yanına bayram nedeniyle çoluk, çocuk ve torunlar gelince hadi buyurun ekmek kuyruğuna.

    Kimse kusura bakmasın bu işkenceyi yaşatma hakkımız yok. Bir arkadaşım sosyal medyada bir başlık açmış. “ Fırıncılarında aileleri var” Evet fırıncıların da aileleri var. Şırnak’ta,  Gabar dağının zirvesinde vatan bekleyenlerinde, bu pandemi döneminde aylarca çocuklarını görmeyen sağlık çalışanlarının da, bayram süresince bir gün dahi izin yapmayan temizlik işçilerinin de aileleri var. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Bence konu bu değil. Komşu bayat ilçemizde tüm fırınlar açık. Çorum da açık. Çankırı’da açık. İskilip’te kapalı. Çankırı’dan ve Bayat’tan ekmek getirip İskilip’te satan esnaflarımız oldu. O mantıkla gidersek tüm esnafımızın aileleri var. O zaman 4 gün İskilip’i kapatalım.

    Bu İskilip’in en önemli bayram sorunu, esnaf odalarımız ve Belediyemiz tarafından gelecek bayramlar için çözüme kavuşturulmalıdır.

   ÇARŞI MERKEZİNDE ET VE DERİ KOKULARI

    İskilip’te kurban bayramının klasiklerinden olan açık havaya kurulan kıyma makinelerinde et çekilmesi bu bayram da da devam etti. Sıcak havalarında etkisiyle bu alanlardan yayılan kokular çevreyi rahatsız etse de esnafımız halkımıza hizmet etmeye devam etti. Fakat özellikle yoğun yaya trafiğinin yaşandığı bir iki yerde yaya yolunun kapatılarak, yaya yoluna kıyma makineleri konması tepkilere yol açtı.

    Deri ticareti ile uğraşan esnafımızın halen ilçenin diğer esnaf  ve yaya bakımından yoğun alanlarında faaliyetine devam etmesi de yaşanan olumsuzluklardan birisi olarak değerlendirmek mümkün. Bu işle iştirak eden esnafımız daha uygun yerlerde faaliyetlerine devam etmelidirler. Belediye ekipleri Derici esnafımızın faaliyete bulunduğu sokakları sürekli yıkamasına rağmen yükselen kokular engellenemedi. Bu da çevre esnafına gelen müşterileri olumsuz yönde etkilemiş gibi görünüyor.

TRAFİK ÇİLEMİZ

  İskilip’te bayramların diğer bir klasiği ilçe merkezinde yaşanan trafik çilesi. Aslın da biz İskilip’te yaşayanlar her gün bu çileyi çeker olduk. Konu bayram klasiği olmaktan çıkmış durumda. Esnafımızın yaya ve araç yollarını işgal etme alışkanlığı her geçen gün yenileri eklenerek devam ediyor. Aracını iş yeri önüne getirmeyenler bile parkı engellemek için çeşitli engelleyici yöntemlere başvuruyor. Yaya ve ve araç yollarını açık tutmak, belediyenin olduğu kadar trafik ekiplerinin de görevleri arasında. Bu konuda istismarların devam etmesi kadar, görevini yapmayanlar da sorumlu.

AH O ESKİ PARKIMIZ DİYENLER, AYNI CÜMLEYİ KURMAYA DEVAM ETTİ.

   İskilip’e gelenlerin en önemli uğrak yerlerinden birisi merkezde bulunan Belediye Parkı. Onca eleştiriye rağmen parktaki düzen aynı şekilde devam ediyor. Belediye Parkı bu bayramda da temizlikten sınıfta kaldı.

    Yaşanan olumsuzluklara rağmen ilçemize gelen misafirlerimizi bagajlarını doldurarak yolcu etmeye başladık.

     Bayram süresince ilçemizde her hangi bir elektrik ve su kesintisi yaşanmadı. Meydana gelen en küçük arızalara ekipler anında müdahale ettiler.

PARKA OTURUP SİYATETE YAPTIK, BU MEMLEKETTEN HAYIR ÇIKMAZ

CÜMLELERİNİDE FAZLASI İLE DE  KURDUK

    Ortak uğrak noktalarımızdan belediye parkında dedi kodunun da, siyasetinde, eleştirini de dibine vurduk. Özellikle dışarıda yaşayan hemşerilerimizin, bu memlekette ot bitmez.  Burası böyle gelmiş böyle gider. Burası adam olmaz. Yakında İskilip köy olur…. Cümleleri arasında gider, olmaz, olur, tartışmaları aldı başını gitti. Tabi biz İskilip’te yaşayanlar nezaketten midir, misafire saygıdan mıdır.  İyi güzel diyorsun da sen, “İskilip için ne yaptın” cümlesini soru olarak onlara yeterince yöneltemedik.

  Acısıyla tatlısı ile İskilip’te bayram sevinci geldi ve geçti. İskilip’imize gelen tüm misafirlerimize,  kazasız belasız yolculuklar diliyorum. Arayı fazla soğutmayalım. Yine bekleriz.

   Bayram süresinde görevini lakıyla yapan başta temizlik ekipleri olmak üzere tüm kamu çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Her biri bir birinden değerli esnaflarımıza, müşteri yoğunluğuna rağmen fiyat etiketlerini sabit tutarak fırsatçılık yapmadıkları için teşekkür ediyorum.

                                                                                                                              ALİ ARICI 

                                                                                                                   

 

 

 

    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.