06 Ocak 2021 - Çarşamba

YATIRIM VE İSTİHTAM ATAĞI

Yazar - ALİ ARICI
Okuma Süresi: 5 dk.
ALİ ARICI

ALİ ARICI

iskiliptv@hotmail.com - 0532 732 43 19
Google News

 YATIRIM VE İSTİHDAM ATAĞI

 

         Yıllardır istihdama yönelik hiçbir yatırım yapmayan İskilip Belediyesi uzun bir aradan sonra bu konuda yeni projelerini gerçekleştirmeye ve yapılacakları da açıklamaya başladı.

         Bir süre önce yıllardır atıl durumda olan mezbahana ve hayvan pazarında gerekli düzenleme ve teknolojik çalışmaları yaparak yeniden hizmete sunan İskilip Belediyesi,  geçmişte yapılan hataları da onararak istihdama yönelik yatırımlar yapmaya devam ediyor.

         Belediye kendi asfaltını üretecek

         İskilip Belediyesi kendi bünyesinde afsalt üretim tesisi kurarak, kendi asfaltını üretecek.   Belediye mülkiyetinde olan eski ulaş tuğla fabrikanın bulunduğu alan da faaliyete geçecek.  Tesisin kuruluş amacı olarak, İskilip’in asfalt ihtiyacının yanında üretim fazlasını da komşu ilçelere ve köy yollarının ihalelerini  alan firmalara da satılarak belediyeye gelir de sağlanmasını planlanıyor.

        Beton parke tesisi ile milyonlar belediye kasasında kalacak

         Asfalt üretim tesislerini kurulacağı alanda beton parke döküm makinelerinin de montajlarına başlandı. Yıllardır İskilip dışından yüksek maliyetlerle satın alınan beton parke ve bordür taşlarını da belediye kendisi üretecek.

         Kum ocağı yeniden faaliyete geçecek

         Tosya yolu üzeri baraj bölgesinde bulunan atıl durumdaki belediye kum ocağının yeniden hizmete alınması içinde çalışmalar yapılıyor. Bu sayede asfalt ve beton parke üretiminde kullanılacak malzemenin de belediye imkanları ile üretilmesi planlanıyor

         Geçmişte ne olmuştu

         İskilip Belediyesince 1997 Yılında eski soğuk hava deposunun olduğu yerde inşa edilen mezbahane inşa edildi. Zamanın son sistem teknolojisiyle hizmet veren tesis için,  Dönemin belediye Başkanı Mehmet Lokum tarafından Türkiye genelinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın dan Türkiye genelinde sadece 3 mezbahanenin alabildiği 1. Sınıf mezbahane ruhsatı alındı. Bu ruhsatla İç Anadolu Bölgesinin ilk entegre kesim tesisi İskilip’e kazandırılmıştı. Sonraki yıllarda  bu değerli tesis zamanın Belediye Başkanı Orhan Öztürk tarafından özelleştirilerek kiraya verildi. Bu süreç içerisinde mezbahanenin 1 sınıf ruhsatı iptal edildi. Özel sektör tarafından işletilmekte olan mezbahane bir süre sonra tamamen kapatıldı. İskilip halkı nerede kesimi yapıldığı bilinmeyen etleri tüketmeye başladı.

         1997 Yılında hizmete giren “İskilip Hayvan Pazarı” işletmeye açıldığında Türkiye genelinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış 7 hayvan pazarından biriydi. Tıpkı mezbahane sürecinde olduğu gibi önce özelleştirildi. Daha sonrada atıl durumda bırakıldı.

         1985 Yılında dönemin Belediye Başkanı Mustafa Çağıl tarafından hizmete açılan “İskilip Belediyesi Kum Eleme ve Beton Parke Tesisleri” 1994 yılından itibaren modernize edilerek Ulaş Tuğla fabrikasının bulunduğu alana taşındı. Baraj mevkisinde bulunan kum ocağı yeni makine ve ekipmanlarla desteklendi. Kızılırmak Karlık köyü bölgesinde Belediyece yeni bir kum ocağı kiralanmak suretiyle işletilmeye başlandı. 1 yıl aradan sonra kiralanan kum ocağı da tamamen belediye mülkiyetine alındı. Kızılırmak tan kum çıkarmak için dev bir sallama kepçe alınmıştı. Belediye Başkanı Mehmet Lokum’dan sonraki dönemde Belediyeye ait Beton parke ve bordür tesisleri önce kapatıldı. Makinelerin bir bölümü satıldı. Kum eleme tesisleri kapatıldı.

         Son 15 yıllık süreçte 50 den fazla kişinin istihdam edildiği, İskilip Belediyesinin kendi öz kaynakları ile çalıştırdığı bu tesisler birer,  birer kapatıldı. İskilip’in en önemli ihtiyaçlarından olan, Beton parke ve kum ihalelerle İskilip dışından alındı. 70 – 80 kişi işinden oldu. İskilip halkı nerede ve ne şartlarda kesildiği bilinmeyen etleri tüketmeye mahkûm edildi. Kısaca yapılan özelleştirmeler sonucu milyonlar değerindeki onlarca donanım, makine ya hurdaya çıkarıldı ya da maliyetini çok altında rakamlara satıldı.

      Şimdi aradan geçen yılların arkasından geçmişte üreten ve yaptığı yatırımlarla istihdam sağlayan İskilip Belediyesi, günün Belediye Başkanı Ali Sülük’ün yeni projeleriyle yapılan hataları telafi edercesine yeniden üretmeye, yeniden yatırım yapmaya ve işsizliğin en üst sevilerde olduğu İskilip’te iş istihdamı oluşturmaya çalışıyor.  Bu işletme ve tesislerin üretime geçmesiyle birlikte onlarca işsizimiz iş sahibi olurken, İskilip dışına aktarılan milyonlarca lira belediye kasasında kalarak, yeni yatırımlara da katkı sağlayacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.