02 Ekim 2021 - Cumartesi

SEÇİM ATEŞİ YAKILDI

Yazar - ALİ ARICI
Okuma Süresi: 6 dk.
ALİ ARICI

ALİ ARICI

iskiliptv@hotmail.com - 0532 732 43 19
Google News

     İktidar partileri erken seçim yok diye peş peşe açıklamalar yapa dursun, muhalefet partileri 2022 yılında erken seçim yapılacağı inancındalar.

    Son aylarda iktidar partisinin milletvekilleri de seçim dönemlerinde yaptıkları gibi birer, birer sahaya inmeye başladılar.  Yılda bir iki defa İskilip’i ziyaret eden Çorum milletvekilleri ay geçmiyor ki İskilip’teler.  Ben bu döneme kadar İskilip’te esnaf ziyaretine bu kadar sık çıkan milletvekilleri görmemiştim.  Yıllar bizleri hiç yanıltmadı. Siyasiler normal şartlarda sahaya inmeye başladılarsa mutlaka sonu seçim ve ya bir yerlerden koltuk kapmaktır.

     Son yapılan Anayasa değişikliği sonrası yapılan seçimlerin süresinde yapılması durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Milletvekilliği genel seçimleri aynı tarihte yapılacak.  Erken seçim olmaması durumunda bu seçimlerin en geç 18 Haziran 2023 yapılması gerekiyor

      Yerel seçimler ise 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak.

     Ortada henüz alınmış bir erken seçim kararı yokken, Ülke gündeminde siyasi grupların aday adayı isimlerine her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor.

       Çorum merkezle birlikte İskilip’in siyasi kulislerinde de farklı isimlerin siyaset sahnesinde isimleri geçmeye başladı.

       Aşağıda yer vereceğim isimlerle ilgili konuşulanların ne kadar gerçektenlikleri var bilemiyorum.  Bu konularda kamuoyunda ve siyasi kulislerde konuşulanları aktarmak istedim. Şahıslar hakkında yazacaklarım tamamen iddialardan ibarettir.

      Önümüzdeki süreçte yapılacak olan ilk seçim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimleridir.  Mevcut durum da Çorum’un 4 Milletvekilliği bulunuyor.  Şu anda bu vekilliklerden 3 tanesi Ak Parti’den 1 tanesi de CHP’den. 

      Çorum merkezdeki en önemli iddialardan birisi Ak Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın genel seçimlerde tekrar aday olmayıp, Çorum Belediye Başkanlığına aday olacağı. Konunun ilçemizi ilgilendiren önemli kısmı ise yasanın büyükşehir olma şartlarında değişikliğe gidileceğidir. Büyükşehir olmadaki kriterlerden nüfus oranında indirim yapılması tartışılmakta. 750 bin olan büyükşehir nüfus şartının 500 bine düşürüleceği konuşulmaktadır. Bunun gerçekleşmesi durumunda nüfusu 530 bin olan Çorum’da büyükşehir olan iller kervanına katılacaktır. Bu nedenle önümüzdeki dönem için Çorum Belediye Başkanlığı İskilip içinde önemlidir.

     Ak Partinin Milletvekili Oguzhan Kaya’nın seçimlerde yeniden aday olacağına kesin gözü ile bakılırken,  Erol Kavun’cunun bürokratik bir göreve getirilebileceği konuşuluyor.

     İskilip’in yeni dönemde ki hedeflerinden olan İskilip’li bir milletvekili olmalı yönündeki tezi ne kadar gerçekleşir bilemiyorum.  Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi gerçekleşecek genel seçimde İskilip’lilerin isimlerine de seçilebilecek sıralarda görmek arzusundayım. Kulislerde  MHP’den İsmail Çizikçi’nin ismi geçerken,  AKP’den Coşkun Akkoca ve İYİ Partiden Muhsin Kocasaraç’ın aday olacakları konuşuluyor. İddialarda İsmail Çizikçi’nin MHP tarafından Çorum dışında farklı bir ilden de aday gösterilebileceği söyleniyor.  AKP’den aday olması beklenen Çoşkun Akkoca’nın da Çorum olmazsa farklı bir ilden aday olmak için çalışmalar yaptığı da konuşulan konular arasında.

      Genel seçimlere göre önünde daha uzun bir zaman olan yerel seçimler için aday adayları ilçemizde nabız yoklamaya başlamış gibi görünüyorlar. Uzun zamandır siyasi çalışmalarda görünmeyen eski Belediye Başkanı Recep Çatma geçtiğimiz hafta Milletvekili Oguzhan  Kaya ile birlikte esnaf ziyaretine çıktı.  Recep Çatma’nın Ak Partiden belediye başkanlığına tekrar aday olacağı konuşulanlar arasında.  Mevcut Belediye Başkanı Ali Sülük’ün tekrar aday olacağını yakın çevresine söylediği iddia ediliyor. Diğer yandan Milletvekilli için ismi geçen İsmail Çizikçi ile Çoşkun Akkoca’nın seçilmemeleri  durumun da belediye başkanlığı içinde aday olacakları iddia ediliyor. Eski Belediye Başkanlarından Numan Sezer’in ismi,  Belediye Başkan adaylığı için konuşulanlar arasında.  Geçen dönemde Ak Partiden aday adayı olan  Şerif Akdana’nın da yeniden adaylık için çalışmalar yürüttüğü gelen bilgiler arasında. Belediye Başkanlığı için aday olacağı belirtilen diğer bir isim ise Oğuz Helvacı. Kulisler dolaşan isimlerden biriside Ak Parti İlçe Başkanı Yusuf Kaya.   

     Yerel seçimlerden önce yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin sonuçlarının mahalli seçimlere önemli etki yapacağını da unutmayalım.  Bir de ittifak konusu var. İttifak yapması muhtemel partiler yerel seçimlerde de ittifakla tek aday etrafında birleşebilir. Şimdiden görünen o ki İskilip'te yerel seçimler çok adaylı geçecek gibi. 

       Siyasette 1 saatin bile uzun bir zaman olduğunu düşünürsek,  bu uzun süreçte neler değişir, hangi sürprizlerle karşılaşırız bilemeyiz.  Ben bu aşama iddia, kulis bilgisi ve birazda kulaklara söylenen  fısıltıları  gündeme getirmeye çalıştım.  

     ( Not: Yazımda ismi geçenler her türlü cevap haklarını kullanabilirler. Tarafıma bu konuda gelen açıklamalar aynen yayınlanacaktır )

    

      

    

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.